7. september

Vi kom først i gang klokken 9, fordi Niels skulle møde sent. Han går ikke til præst.

Engelsk: ca. 40 minutter m. Rosettastone.

Dansk: Resten af VAKS Spion lektion 1. Det er virkelig svært for ham. Der er ingenting, han genkender, så strategien i sig selv kan han ikke bruge, men vi får jo øvet afkodning af ord og stavning vha. de andre strategier. Han er især god til lyd-for-lyd, men der er mange ting at tage højde for, når mange af vokalerne har to forskellige udtaler, og nogle af konsonanterne har tre. G kan for eksempel være hårdt, stumt eller udtalt som j. Og hvis der er seks bogstaver i et ord, og de fire byder på to muligheder for udtale, så er man faktisk på skideren. Der er en hel del kombinationer, der skal testes.

Han er også glad for at dele ordene i stavelser, men det lykkes ikke altid lige godt. Han fik for eksempel delt sådan: slik-kep-ind, og så bliver det jo svært at læse ordet. Jeg synes til gengæld, han er blevet bedre til fonologisk subtraktion, og det gør det lettere at stave, men kun, naturligvis, når ordene er lydrette. Han ville for eksempel i dag stave til koldskål som kålskål, hvilket er ret naturligt, hvis man lytter godt efter. Jeg trøstede ham med, at den slags kan en stavekontrol fixe. Jeg kender ikke CDord, men det skulle angiveligt også være en hjælp.

Nu er han tullet hen i skolen til undervisning i musik. Han er ikke begejstret for at skulle derhen, men han går selv og har tilsyneladende accepteret, at det er sådan.

Og sent i går aftes udklækkede jeg så en idé til en bog, som jeg vil skrive: Videre med VAKS – alle de fonetiske tips og tricks, der ikke står i VAKS, og som intelligente ordblinde børn sagtens kan lære og bruge.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s