Ordblindebladet 3/2010

Vi har for nylig meldt os ind i Ordblindeforeningen – se links til højre. Deres blad er aldeles udmærket, og også denne gang var der flere interessante artikler.

Formanden har en pointe i, at det ikke alene er uværdigt, at der ikke er ordentlige tilbud til ordblinde børn og unge over hele landet, men også økonomisk vanvid. Karl-Åge Andreasen har en lignende pointe: Krybben er tom og hestene bides i folkeskolen, og taberne kan meget vel blive de ordblinde børn, som ikke kommer på specialskoler eller får den specialiserede hjælp, de har behov for, simpelthen fordi de er langt mindre belastende at have i almindelige klasser end børn med adfærdsforstyrrelser. At det så er dem, der i høj grad vil profitere af en seriøs hjælp, betyder mindre. Det, der ydes, er for lidt, for sent og for uprofessionelt.

Karina Thøgersen fra Ordzonen fortæller lidt om sin egen baggrund som mor til en ordblind pige og om sit speciale, der handler om unge ordblinde, der enten er eller ikke er kommet på en gymnasial ungdomsuddannelse. Artiklen interesserer mig især, fordi den gør opmærksom på, at ordblindeefterskoler bestemt ikke er skabt lige – nogle af dem tilbyder slet ikke afgangsprøver, og afgangsprøverne er nu engang nødvendige for at komme på en gymnasial ungdomsuddannelse, uden hvilken man igen ikke kan få adgang til en videregående uddannelse. Som mor til en dreng, der skal have alle chancer for at udnytte sit akademiske potentiale til trods for sin ordblindhed, er det noget, jeg må være opmærksom på, og jeg kan lige så godt se i øjnene, at det er mig, der skal være fremme i skoene for at få det til at lykkes. Kigger man nærmere på de mange annoncer for ordblindeefterskoler, er det forstemmende, hvor få der reklamerer med et stærkt akademisk fokus. De skriver derimod alle sammen noget med ‘selvværd’ eller ‘selvtillid’.

Hele bladet er værd at læse, men jeg får især glæde af de mange links i artiklen af Vibeke Østergaard Thomsen, som er mor til en ordblind dreng. Hun fortæller om nogle af de mange ressourcer, de har haft glæde af, herunder Kultur- og Litteraturoplysning for Læsehandicappede http://klo.dk/, som på privat og frivillig basis indlæser skolebøger. Gyldendal giver adgang til teksten til deres bøger her: http://www.syntetisktale.dk/.  http://materialebasen.dk/MainLogin.aspx giver også adgang til bøger i digital form, som så kan læses op af for eksempel CDord. Tekster kan generelt blive læst op af en syntetisk stemme ved at man installerer noget software fra Adgang for alle – http://www.adgangforalle.dk/

Andre gode links fra Vibeke Østergaard Thomsen:

Dansk

http://bogkassen.dk/ Hvor man kan finde bøger efter sværhedsgrad.

Retskrivningsordbogen, http://www.retskrivning.dk/ro/ro.htm som udmærker sig ved,at man kan søge på både starten og slutningen af ordene.

Et interessant projekt, der vil lette arbejdet med at sætte komma: http://sites.google.com/site/farvord/

Grammatiktræning: http://www2002201.thinkquest.dk/

Netlydbog.dk og http://www.e17.dk giver adgang til både skønlitteratur og fagbøger, oplæst af diverse skuespillere og forfattere.

Samfundsfag, historie og religion

http://www.ligetil.nu/ kan man få aktuelle nyheder læst op.

http://samfundsfaget.dk/ kræver UNI login, men så er der adgang til en del materiale, der har ambitioner om at erstatte skolebøgerne.

http://www.danskhistorie.dk/ har samme standard og setup som samfundsfaget.dk, og ser også god ud.

http://www.kristendomskundskab.dk/

Engelsk

Her kan man gratis høre engelske ord udtalt. Ikke så tosset: http://www.howjsay.com/

I forhold til andre tider vil jeg tro, at de ordblinde på sin vis går mod lettere tider. IT-hjælpemidlerne giver muligheder, der ikke tidligere har eksisteret på det boglige område, men omvendt er gamle dage, hvor man kunne lære et håndværk i mesterlære, orientere sig udelukkende ved at høre radio og leve et helt liv praktisk taget uden at kunne læse, forbi. I dag er selv håndværksuddannelserne læsetunge, og man skal kunne skimme en brugsanvisning på enten dansk eller engelsk, orientere sig på en computerskærm og læse en sms.

Reklamer

2 thoughts on “Ordblindebladet 3/2010

  1. Bemærk at på http://www.syntetisktale.dk har Gyldendal lagt en del af deres bøger ud i begrænset udgrave (typisk uden illustrationer) som PDF-filer, så man kan få dem læst højt med CD-ord.

    Man skal stadig have selve bogen for at kunne få det fulde udbytte af materialet (og før man egentlig må bruge siden) – men fx deres dansksystem “Fandango” synes jeg er ret godt.

    Samfundsfaget.dk og danskhistorie.dk _er_ efterhånden rigtig gode sider, der godt kan erstatte bøgerne. Især er jeg glad for at man har mulighed for at lade eleverne læse en forkortet version af teksten, hvis de er svagere læsere end “almindeligt”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s